Belasting heffen is niet sociaal, maar een noodzakelijk kwaad

Het arrest van de Hoge Raad over de illegale heffing op spaargeld van honderdduizenden doodgewone burgers ontketent dezer dagen een ongekende jacht op het vermogen van diezelfde Nederlanders.

Daar waar de Belastingdienst, gesteund door kabinet en Tweede Kamer, stoïcijns jarenlang miljarden euro’s afpakte van de zwijgende minderheid inspireert dit het linkerdeel van Nederland om ook huiseigenaren eens goed te grazen te nemen met een jaloeziebelasting.

Want we zijn een renteniersland geworden, zo waarschuwt Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, in Buitenhof.

So what? Knot sluit zich aan bij Volt-Kamerlid Nilüfer Gündogan en de uitstekende Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck, die achter elk Nederlands huis of dat in Amsterdam of Wassenaar staat een bevestiging ziet voor een vermeende kloof tussen arm en rijk. Alsof die kloof er niet is in de ons omringende landen.

Niemand is tegen belasting betalen, zo lang het maar rechtvaardig is. Wie als spaarder echter wordt aangeslagen voor een belasting op gebakken lucht verwacht dat er voor je in de bres wordt gesprongen. Het zwijgen daarover wordt nu overstemd met de roep van nivelleerders om een belasting in te voeren op de overwaarde van de eigen woning.

Geen goed idee natuurlijk. Hier zijn de argumenten tegen: 1) Er wordt al afgerekend bij overlijden via de erfbelasting 2.) Het stimuleert hogere hypotheken. 3) Het zet de huizenmarkt op slot. 4) Het kopen van een huis is risicovol, prijzen kunnen ook dalen. 5.) De eigen woning is voor velen een broodnodige pensioenvoorziening.

Het allerbelangrijkste argument om tegen een dergelijke nieuwe belasting te zijn is het principe dat de overheid niet is opgericht om ongebreideld belastingen te heffen.

Want op het moment dat het nieuwe kabinet, Rutte IV, de geldkraan opendraait voor subsidies, uitvoeringskosten, klimaatbeleid, invoering van kilometerheffing, mogen we onszelf best de vraag stellen: hoeveel belasting kunnen we eigenlijk nog aan? Mag het ook een onsje minder zijn in tijden van hyperinflatie?

Politiek bedrijven op de portemonnee van de belastingbetaler is gemakkelijk. Zeggen dat er grenzen zijn aan de groei van de overheidsuitgaven en dus ook aan het belastingniveau maakt je kennelijk niet populair. Vijf miljoen Nederlanders met een eigen huis, met een accijns slurpende auto voor de deur, schoolgaande kinderen en met meerdere banen houden hun hart vast.

Belasting heffen is niet sociaal, het is een noodzakelijk kwaad.

Foto: Flickr