Coalitie PvdA/VVD is een weeskind

Nederland. Naarden 22 april 2011. Minister President Rutte zit in de Grote Kerk in Naarden voor aanvang van de Matthaus Passion. Flickr
Nederland. Naarden 22 april 2011. Minister President Rutte zit in de Grote Kerk in Naarden voor aanvang van de Matthaus Passion.
Flickr

De tranen staan nog net niet in zijn ogen. Droevig kijkt hij altijd. Maar het ligt niet voor de hand, zo zei het kroonprinsje Asscher, dat de PvdA na de verkiezingen weer met de VVD gaat regeren.

Ze konden na de laatste verkiezingen als partijen met de grootste winst geen kant meer op. Ze moesten nu eenmaal samen de crisis te lijf gaan. Aldus de PvdA-prominent.

Dan het andere kroonprinsje: Halbe Zijlstra. Ook afgelopen weekeinde. Hij wil het liefst terug naar het kabinet. De huidige gemankeerde coalitie, zonder meerderheid in de Eerste Kamer, was geen pretje voor Halbe die een stuk vrolijker in het leven staat dan voornoemde Asscher.

Het zijn de eerste signalen dat de coalitie een weeskind is zonder ouders. De enige die er, een jaar voor de verkiezingen, nog in geloven zijn de ministers en staatssecretarissen. En natuurlijk premier Rutte. Hij heeft in zijn eentje een gemankeerd kabinet, vol met met brekebenen, bijna tot aan de eindstreep geloodst.

Het ‘Erbarme dich’ uit de Mattheus Passion zal de heren en dames vrijdag in Leiden en Naarden daarom bekend in de oren klinken.

De lijdensweg van dit kabinet duurt nog een jaar.