D66-Kamerlid op stage met wachtgeld

d66Zoek er niets achter? D66 haast te benadrukken dat het plotselinge vertrek van het Kamerlid Wasila Hachchi niets bijzonders is. Na ruim vier jaar in de volksvertegenwoordiging is mevrouw ’toe aan iets nieuws.’

En wat is dat nieuws dan?

Hachchi vertrekt naar de VS om te gaan helpen bij de presidentscampagne van Democrate Hillary Clinton.

Dat is een zeer ongeloofwaardige reden. Buitenlandse hulpjes zijn altijd welkom bij Amerikaanse presidentscampagnes, maar de vergoeding daarvoor is niet meer dan een onkostenvergoeding. Het is meer een stage om ervaring op te doen, dan een serieuze baan. Laat staan dat de Amerikanen je toelaten tot het hart van de campagne waar de echte beslissingen worden genomen.

Een kans mag dit klusje in de VS dus niet worden genoemd. Daarom is het plotselinge vertrek van Hachchi om deze reden zeer ongeloofwaardig. Er moet meer spelen bij D66, waar sinds de verkiezingen al een kwart van de twaalfkoppige fractie is vervangen.

Voor Hachchi rest niets meer dan een vertrek met stille trom. Het lidmaatschap van de Tweede Kamer is een verplichting die je aangaat voor vier jaar. Voor een tussentijds vertrek moet je wel een hele goede reden hebben.

Een veredelde stage met een portemonnee gevuld met wachtgeld van de belastingbetaler is dat zeker niet.

Jan-Kees Emmer