Waakzaam en dienstbaar!

Dave Connor/Flickr
Dave Connor/Flickr

De woorden boven dit stuk geven kernachtig aan waar de politie voor staat. Of beter gezegd voor stond. Want hoe waakzaam is een organisatie die een eigen voertuig laat stelen? Niet zomaar een wagen. Een observatievoertuig van de recherche.

Niet zomaar gestolen door zomaar een dief. Wel het werk van mensonterende misdadigers die als signaal aan de Hermandad  – zo is het vermoeden – de observatiewagen misbruikten om er een vermoorde man in te leggen. Het hoofd van het slachtoffer werd later op straat in Amsterdam gevonden.

Het is geen scenario uit het brein van een door gruwelbeelden geobsedeerde schrijver van horrorfilms. Het is de wrede werkelijkheid in ons eigen Amsterdam, bekend van grachten, geveltjes en de Mocro-oorlog van nietsontziende nazaten van wat we in vroeger dagen nog gastarbeiders mochten noemen. Immigranten die met keihard werken in een vreemde cultuur hielpen aan de opbouw van het land waar ze ‘te gast waren’ maar van wie de meesten bleven omdat ze het hier zo goed hadden.

En toen ging het mis. Met een deel van de Marokkaanse nazaten en de vaderlandse politie.

Hoe waakzaam ben je als uitgerekend een observatiewagen onder je ogen vandaan wordt gestolen?  De berichtgeving daarover komt nu, pas maanden later, naar buiten. Te klein nieuws toch, een gestolen politiewagen?

Op de dag dat het bericht ‘Onthoofde Amzieb in politieauto’ naar buitenkomt, staat op Twitter de waarschuwing aan al degenen die binnenkort met vakantie gaan om hierover terughoudend te zijn op sociale media. Boeven lezen immers mee, stelt de politiedame die het bericht plaatste.

Heel dienstbaar van haar.

Maar laat de politie vooral ook waakzaam zijn over de eigen spullen.

Theo Jongedijk