Dit is een vuile oorlog

Als het oorlog is, behoort de overheid land, burgers, goederen en waarden te beschermen. Als het oorlog is, wordt de vijand die ons bedreigt uitgeschakeld. Met alle middelen die ons ter beschikking staan.

Als premier Rutte dat bedoelt met oorlog dan heeft hij gelijk. Want de middelen die Islamitische Staat gebruikt, horen bij een vuile oorlog.

Een oorlog vereist maatregelen. Welke? Het hoofd koel houden. Ja, natuurlijk. En ons leven vooral niet laten beïnvloeden door de barbarij van de terroristen. Dat zeggen de optimisten. Ze zoeken de oorzaak dichter bij huis. Het zijn de jihadi’s in de Parijse banlieu’s die te weinig aandacht krijgen van de hulpverleners en in actie komen.

De optimisten willen niet polariseren, want dan worden de hufters in de kaart gespeeld. We zijn met meer. We lossen dit op. We winnen deze oorlog. Aldus de optimisten.

Maar hoort bij een oorlog ook niet het besef dat er sprake is van oorlog? We willen ons niet alleen veilig wanen. Daar is veel meer voor nodig: maatregelen. Grenscontroles (Schengen tijdelijk opschorten), meer beveiliging, meer budget voor defensie en inlichtingendiensten, eensgezinde militaire aanpak en een betere controle van de honderdduizenden vluchtelingen.

Als de optimisten de lieve vrede willen bewaren, dan zijn te laat.

Better call Sjuul

 

Vorig artikel
Volgend artikel