Vrolijk Pasen Hema!

Dat de kwakkelende winkelketen Hema dolende is, is al een tijdje bekend. Een jaartje of tien geleden was het nog de lieveling van hip Nederland. Inmiddels is de formule sleets en zijn de marketeers de weg kwijt. In dat verband is het nog niet eens zo vreemd dat de Hema ons dit jaar Vrolijk Voorjaar wenst in plaats van Vrolijk Pasen.

Het is opnieuw een stap richting de politieke correctheid waarbij kennelijk de eigen identiteit moet worden opgeofferd voor een nietszeggende grijze brei. Hiermee zijn we overigens niet de enigen. In de Verenigde Staten is het alweer een tijdje gewoon om bij iedere feestdag van welke religie dan ook Vrolijke Feestdagen te wensen. Zo neutraal als maar kan. Stel je stoot iemand voor het hoofd. Dat gaat in de VS zonder morren.

Maar niet in Nederland. Hier voelen we de druk van niet-tolerante elementen uit de Islam. Dat maakt de samenleving boos en onzeker. Na de aanval op vaste maatschappelijke waarden als Zwarte Piet en eerder deze week nog de korte rokjes. is ons land hypergevoelig voor een ieder die capituleert aan het politiek correcte.  Alleen al de suggestie dat we afstand moeten nemen van vaste waardes is aanleiding voor gekrakeel tot in de Tweede Kamer.

Dat had een Hema in goede doen aangevoeld. Maar de zwalkende Hema probeert krampachtig niemand voor het hoofd te stoten. Ironisch genoeg bereikt de keten daarmee het omgekeerde.

Vrolijk Pasen Hema!