Veiligheid verdienmodel

IMG_2180Luister eens naar de openhartigheid van de president van de rechtbank in Amsterdam Henk Naves, die het aantal zaken op de rol het laatste jaar zag teruglopen.

Dit zei de magistraat nog geen maand geleden:

„Misschien is de politie meer bezig met de eigen organisatie dan met de opsporing.”

Je kunt het lang volhouden dat Nederland een veilig land is. Totdat het lot ook jou treft. Criminelen die je huis leeg halen, gasten die je molesteren of beroven. Ga zo maar door. Tot en met de zoveelste fiets die verdwijnt.

Volgens de statistieken gaat het allemaal lekker. Het aantal misdrijven daalt al acht jaar. Het zijn er nog maar iets meer dan een miljoen (!) per jaar. De profetische aanpak heeft resultaat. Tenminste, zo lijkt het.

Achter de cijfertjes van het CBS gaat natuurlijk veel ellende schuil. Als beleidsmakers elkaar op de schouders kloppen over statistieken dan is het echt oppassen geblazen. Gezagsdragers gebruiken het als excuus, terwijl de politieman op straat (ik bedoel in de auto) daar ook het slachtoffer van is. Met het spinnenweb van cijfertjes komt het vertrouwen niet terug.

De Nationale Politie wist trouwens een maand wel waarom het aantal rechtszaken daalde. ,,Misschien komt dat door de daling van de criminaliteit…”

Mensen, zelfs onze veiligheid is een verdienmodel geworden.

Les 1: Better call Sjuul

Vorig artikel
Volgend artikel