Timmermans en Aboutaleb reddende engelen PvdA

De politieke partij die nu nog in een crisis verkeert, is over twee jaar mogelijk de kampioen. Voor de PvdA is er dus niet alleen hoop, het is een zekerheid. Voor de bestuurbaarheid van Nederland is het bovendien een zegen als er één sterke partij op links komt in plaats van de versplintering met SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie en Denk.

Het enige recept om weer kiezers te trekken is dat de partij weer herkenbaar moet worden op de linkse idealen, gezag en vertrouwen moet gaan opbouwen en vooral het talent dat de partij heeft gaan gebruiken.

Timmermans
Frans Timmermans – Flickr

Op dit moment heeft de PvdA twee mensen die hun partij uit het moeras kunnen trekken.

Dat is in de eerste plaats Frans Timmermans. De Spitzenkandidat voor de sociaal-democraten in Europa. De leerling van wijlen Max van der Stoel, internationaal georienteerd, is een kritisch kind van Europa en slimmer dan het complete kabinet-Rutte bijekaar. Want waar ons land diplomatiek faalt met het vergaren van prominente plekken in de Brusselse kolos lanceerde Timmermans zichzelf als een raket naar een topfunctie.

Timmermans is geen Hugo de Jonge, Sander Dekker, Cora van Nieuwenhuizen of ene Eric Wiebes. Wie de Limburger de afgelopen 25 jaar heeft gevolgd weet dat de man met een diepe overtuiging zijn idealen nastreeft. Ook, of zelfs, als je het niet met hem eens bent, heeft Timmermans het gezag dat de nieuwlichterij zo pijnlijk ontbeert.

De tweede reddende engel heet Ahmed Aboutaleb. De Rotterdamse burgemeester heeft de afgelopen 10 jaar meters gemaakt in de havenstad. Als de PvdA hem als kandidaat-premier naar voren schuift dan heeft de hele linkse goegemeente het nakijken en voor Redelijk Nederland is de PvdA’er een goed alternatief.

De huidige leider van de PvdA Lodewijk Asscher genaamd, een slechte kopie van de Canadese premier Justin Trudeau, kan zijn partij een enorme dienst bewijzen. Bellen met Aboutaleb en zelf in de mist verdwijnen die hij heeft veroorzaakt na de politieke broedermoord op zijn partijgenoot Samsom.

Disclaimer: ik ben geen lid van de PvdA en ben trouwens geen lid van welke politieke partij dan ook.