Het geheim van geluk is tevredenheid

Iedereen is op zoek naar geluk. De boekenkasten puilen uit met literatuur over dit onderwerp.
De televisie doet er ook aan mee. Onder leiding van Paul Witteman werd bijna een avondlang op zoek gegaan naar geluk. Deskundigen van diverse pluimage lieten er hun blik over schijnen.

Er was zelfs een onderzoek uitgevoerd. Mensen werd gevraagd na de ontvangst van een elektronisch signaal te melden met welke activiteit ze bezig waren en in welke gelukfase hen dat bracht.
Het seksspel bleek het meeste geluk voort te brengen. Hier werd direct wel de waarschuwing aan verbonden ‘dit niet de hele dag te doen, want dan gaat ook daar de lol af’.

Witteman had zich speciaal voor het programma overgegeven aan allerlei activiteiten om in gelukkiger sferen te komen. De kijker zag hem aan Yoga doen, meditatie en schoffelen in groepsverband, zonder dat de presentator er overigens zichtbaar van opknapte.

Een van de deskundigen aan zijn tafel had in New York een dieet opgedaan om gelukkig te worden. Witteman schreef enthousiast de ingrediënten mee: ‘allerlei groenten en verder onder andere zalm en noten’. Of het daadwerkelijk hielp het gemis aan vriendschappen uit Nederland te doen vergeten, wat de oorzaak was van het gevoel ongelukkig te zijn van betrokkene, werd niet helemaal duidelijk.

De oplossing van het mysterie ‘geluk’ kwam er in de uitzending niet, terwijl het toch zo eenvoudig is.
Gewoon een tegeltjeswijsheid: ‘Het geheim van geluk is tevredenheid’.

Wie zonder afgunst in het leven staat, niet jaloers wordt op de winnaars van de miljoenenprijzen in de diverse oudejaarsloterijen, maar geniet van de zon, regen, mist en wat het weer nog meer te bieden heeft, wordt vanzelf gelukkig.

Ook als je alleen bent. Of juist als je alleen bent.
Want niet een ander is de belangrijkste persoon in je leven. Dat ben je zelf.

Ik wens u, namens Sjuul Paradijs van BCS Opinie, zijn bedrijf en medewerkers, een bijzonder gelukkig 2017.
Theo Jongedijk