‘Terroristen zijn sukkels’

Flickr Eta No
Flickr Eta No

Deze generaliserende opmerking komt van hoogleraar Beatrice de Graaf die op dit terrein de nationale deskundige wordt genoemd. Mevrouw De Graaf heeft nog een tweede ‘geruststelling’; terroristen lossen als vanzelf op in het niets.

Alleen duurt het af en toe even.

Die laatste bewering laat zich redelijk staven, denk aan Eta (Spanje) en Ira (Noord-Ierland). Onlangs bleek een ‘verrassing’: ‘Bejaarde’ activisten van de Duitse ‘Baader-Meinhof’ groep uit de jaren zeventig tekenden opeens voor een gewelddadige beroving.

Het terrorisme anno 2016 wordt door de daders zelf gemotiveerd als een strijd tegen ‘ongelovigen’. Dat zijn wij allemaal in het vrije westen. Christenen, boeddhisten, joden, humanisten, of welk geloof dan ook.

Deze vorm van terrorisme manifesteert zich zoals gebruikelijk niet alleen om land te veroveren, in dit geval leidend tot een kalifaat, het heeft als nog belangrijker doel wereldwijd de sharia te stellen boven welke nationale en/of internationale wetgeving dan ook. Extra bijzonderheid; twee stromingen bevechten elkaar op leven en dood om de alleenheerschappij: de soennieten en de sjiieten.

Het is naïef om deze geweldsvorm – die niet alleen slachtoffers eist in de Arabische en Afrikaanse wereld, maar ook steeds vaker in de onze – te vergelijken met lokale en regionale conflicten waarbij ook al het laffe wapen van terreur werd ingezet.

Theo Jongedijk