Keffertjes roeren in koeienstront

Wie roert in koeienstront van 15 jaar jaar oud weet dat het gaat stinken. Een deal met een crimineel is per definitie een nagel aan de doodskist van onze rechtsstaat. Die lui horen in het gevang. In dat schimmige gebied opereerde crimefighter Teeven destijds. Voor volk en vaderland, zegt hij nog steeds.

Kwestie dus van vertrouwen.

Als commissievoorzitter Oosting, de NL-variant op Sherlock Holmes, de handelwijze van Teeven en zijn superieuren onder een vergrootglas legt, had het inderdaad toen anders gemoeten. Beter, gestructureerder: het ingesleten idoom uit de Haagse rapporten.

En later: geen regie door Opstelten, geen onafhankelijk onderzoek, gerotzooi met een bonnetje, een te goedgelovige Rutte en een Kamervoorzitter Van Miltenburg, die als volksvertegenwoordiger door het ijs zakte toen ze een alarmerende tip verscheurde.

Maar een doofpot? Een politieke VVD-clan die zichzelf beschermt? Een gevaar voor onze rechtsstaat?

Opstelten en Teeven zijn al weg, Van Miltenburg moet eens goed in de spiegel kijken, maar datzelfde geldt ook voor de hijgerige Binnenhof-keffertjes; journalisten, Kamerleden en ambtenaren die al gaan zweten van Penoza.

Teeven droeg verantwoordelijkheid in kwesties van leven en dood, maakte vuile handen. Hij dus wel.

Better call Sjuul