Goedkoop bezoek aan Cuba

In zijn haast om nog voor het einde van zijn termijn  historie te schrijven dirigeerde de Amerikaanse president Obama de Air Force One gisteren naar Havana voor een bezoek aan Cuba.

Al vanaf zijn aantreden in 2008 was duidelijk dat Obama ontspanning zocht richting de communistische horzel op ruim 200 mijl vanaf Key West. Dat leidde uiteindelijk vorig jaar tot herstel van de betrekkingen en het heropenen van de Amerikaanse ambassade.

Obama rechtvaardigt de ontdooiing van de betrekkingen door te stellen dat het Cubaanse regime langzamerhand de repressie van de bevolking verminderd. Meer dialoog met de Verenigde Staten zou dat proces versnellen.

Het bezoek van de Amerikaanse president is voor het Cubaanse regime een belangrijke prijs en verstevigt zeker op korte termijn de positie van de Castro-kliek aan de top van het land. Die deinst er dan ook niet voor terug om dagelijks nog andersdenkden op te pakken en intimideren. Zelfs gisteren was dat nog het geval.

Het Cubaanse regime is nog lang niet toe aan het bezoek van de Leider van de Vrije Wereld. Het bezoek van Obama is dan ook ongepast. Een goedkope poging om geschiedenis te schrijven.