Spotlight: Journalistiek wint bij Oscars

Spotlight

De Oscar voor de beste film is ook een Oscar voor de onafhankelijke journalistiek. Het onderzoeksteam Spotlight van de krant The Boston Globe en de gelijknamige film gaan niet over verdienmodellen en management, maar raakt wel de kern waarom onafhankelijke journalistiek ooit is ontstaan: onderzoeken en onthullen, fair en oprecht.

Als de nieuwe hoofdredacteur van de krant in Boston aan zijn uitgever meldt dat hij een doofpot in de Katholieke kerk wil onderzoeken, krijgt hij te horen dat 53% van de lezers katholiek is. Na zeer gedegen onderzoek wordt er uiteindelijk gepubliceerd over een verrot systeem van verzwijgen over kindermisbruik door priesters. Een team van vijf journalisten is er gepassioneerd dag en nacht mee bezig. Bewijzen worden er gevonden.

In de film zie je de journalisten zweten, rijden de vrachtwagens met de kranten in volle vaart naar de verkooppunten en is de impact van het nieuws enorm.

Met in het achterhoofd het gegeven dat de Amerikaanse kranten de afgelopen anderhalf jaar eenderde van de lezers van de papieren editie kwijtraakten, redacties worden uitgedund en de debilisering van het nieuws zich als een virus invreet, is deze Oscar inspiratie voor journalisten en voor uitgevers om te knokken voor die onafhankelijkheid.