Schandaal: Duitse apotheker Peter S. sjoemelde met chemokuren

Duitsland staat op zijn achterste benen vanwege een groot kankerschandaal rond de 47-jarige apotheker Peter S, die waarschijnlijk jarenlang, van 2012 tot 2016, met ruwweg 62.000 chemokuren voor kankerpatienten heeft gesjoemeld en verdund.

Deze apotheker uit Bottrop (der Todes-Apotheker), die behoorde tot de bourgeoisie van de stad, heeft daarmee niet alleen een schade veroorzaakt van mogelijk 56 miljoen euro, maar hij heeft bovendien vele kankerpatiënten te kort gedaan. Het staat niet vast of hij direct doden heeft veroorzaakt. Twee van zijn medewerkers hebben de zaak aanhangig gemaakt. Bij 50 recepten staat inmiddels vast dat er sprake was een onderdosering.

Bij onze oosterburen lopen de gemoederen hierover – terecht – heel erg hoog op. De apotheker is nu nog verdachte, maar als de aantijgingen kloppen dan is de man zeer misdadig bezig geweest. Los van het financieel gewin heeft de man de levens van de patienten willens en wetens op het spel gezet. De man leefde in grote luxe. In zijn villa had hij een zwembad met glijbaan en verder gaf hij aan goede doelen. Drie jaar gelden werd het 150 jarig bestaan van zijn apotheek nog groots gevierd.

Vandaag begon het proces tegen de apotheker, die vanuit zijn laboratorium waar hij de medicijnen zelf produceerde, 37 artsenpraktijken in zes deelstaten beleverde. Kankerpatienten die gelukkig nog steeds leven verkeren in grote onzekerheid over de medicijnen die ze hebben gebruikt. Bovendien vraagt men zich af of er niet meer meer controle op apothekers moet komen en waarom dat het afgelopen jaar – tijdens het strafrechterlijk onderzoek naar de apotheker – al niet is gebeurd.

Daarnaast heeft een boek Die Krebs-Mafia in Duitsland ook andere praktijken blootgelegd. Met zoveel kankerpatiënten is het doorverwijzen van deze patienten naar apotheken zeer lucratief voor de apothekers. Het gaat om een omzet van 100.000 euro gemiddeld. Hoe dat precies gebeurt en of er geld in het spel is bij het doorverwijzen, zijn vragen die nu openlijk worden gesteld.

Controle op apothekers. Is dit in Nederland beter geregeld? Niemand heeft zich bij de oosterburen gerealiseerd dat dit zou kunnen gebeuren.

Woedende patiënten stan voor de deur van de apotheek in Bottrop.

In 2014 vierde de apotheker in Bottrop nog zeer feestelijk het 150-jarig bestaat. Toen leek er nog geen vuiltje aan de lucht.