KRIJG TOCH DE RAMBAM

exota2_0

Van de geplande undercoveractie van de Vara om voetballers in verband met mogelijke matchfixing aan de paal te nagelen, krijg je vooralsnog een vieze smaak in de mond. Onderzoek je vanwege een aanwijzing, een vermoeden of omdat je betrokkenen wil testen op hun betrouwbaarheid.

In alle gevallen is voorzichtigheid en een afgewogen oordeel nodig voordat er onomkeerbare stappen worden gezet. Want waarom niet journalistiek met open vizier strijden door eerst onderzoek te doen, bewijzen te verzamelen, extra te toetsen voordat hersenlozen in een val worden gelokt? Dat de sportwereld is geïnfecteerd door geld, gokken en foute lui is onvoldoende grond voor een remake van Bananasplit.

Je moet van zeer goede huize komen om je journalistieke vrijheid te gebruiken als alibi voor uitlokking van een strafbaar feit. Dat zou de huidige eindredacteur van Rambam, ooit hoofdredacteur van een blad dat een crimineel contracteerde als columnist, zich moeten aanrekenen.

De Eredivisie gaat aangifte doen. Misschien is een goed gesprek met de Vara-leiding beter. Voorgangers van de voormalige socialistische omroep hebben nog hoofdpijn van de Exota-affaire, de limonadefles die (niet) ontplofte.  

Better call Sjuul