Rahma el Mouden knokte zich een weg naar de vrijheid

Neelie Kroes
Neelie Kroes kreeg in het Amsterdamse Tropenmuseum uit handen van zakenvrouw Rahma er Mouden het eerste exemplaar van haar boek De weg naar mijn vrijheid.

Je adem stokt als je de eerste honderd bladzijden van het boek van Rahma el Mouden leest. Van schoonmaakster tot schrijfster, van meisje van 15 jaar oud in Marokko (en zwanger) naar Nederland. Het indrukwekkende levensverhaal van de nu 60-jarige onderneemster boeit omdat de 45-jarige periode van haar verblijf in ons land parallel loopt aan de periode dat de integratiepolitiek totaal mislukte.

De moeite die Rahma heeft moeten doen om zich te ontworstelen aan de gesloten Marokkaanse cultuur is enorm: taal leren, werk zoeken en later een schoonmaakbedrijf starten dat uitgroeide tot wat het nu is: MAS Dienstverleners. Maar vooral moest ze haar positie bevechten: meisjes worden achtergesteld ten opzichte van jongens.

Maar ook: de onvoorwaardelijke liefde van haar man Bachir. De intensheid van hun leven boeit van het begin tot het eind. Hun worsteling met Nederland, het surviven, de sociale ladder en uiteindelijk ontmoetingen met de Marokkaanse koning en de Nederlandse koningin.

De afgelopen weken heeft ons mediabedrijf Trusted Media Rahma begeleid met de publiciteit en is er een newsroom opgezet met al het nieuws rond Rahma, passend in onze filosoefie (Ga Uitgeven!) om je eigen mediakanaal te organiseren als nieuwshub. De verhalen met Rahma in De Telegraaf, Elsevier, NRC, Parool, Libelle enz. lezen als een avonturenroman, maar wel met een keiharde boodschap: wie je ook bent, waar je ook bent: kies voor de vrijheid!

Vandaag nam Neelie Kroes het eerste exemplaar van Rahma’s boek in ontvangst. Ook Neelie was vol lof en riep de honderden gasten uit politiek, bedrijfsleven en samenleving op om Rahma te steunen in haar strijd voor een betere positie van vrouwen van Marokkaanse komaf.

Rahma was overduidelijk in haar missie. Ze start een fonds om jonge vrouwen betere kansen te geven en ze keek ook al in de toekomst: de volgende premier in Nederland is een vrouw.