PLAN OF PLEISTER?

Samsom & Rutte
Samsom en Rutte hebben nu een plan om de vluchtelingenstroom in te dammen.

Eindelijk krijgt het zogenaamde Plan B voor de vluchtelingencrisis, waar premier Rutte alweer een paar werken over spreekt, vorm. Naar nu blijkt broeden hij en PvdA-leider Samson alweer een tijdje op een idee waarbij een halt moet worden toegeroepen aan de ongebreidelde illegale instroom van vluchtelingen vanuit Turkije.

Rutte en Samsom willen met de Turken afspreken dat het land iedereen die illegaal komt overdobberen terugneemt. In ruil daarvoor neemt een select groepje EU-landen jaarlijks 150.000 tot 250.000 vluchtelingen op legale wijze op.

Het is deerniswekkend om te zien dat zelfs PvdA-leider Samsom zijn hoop op een verenigde Europese aanpak heeft laten varen. De vluchtelingen die hier naar toe komen, dienen volgens Samsom en Rutte opgenomen te worden door een soort ‘coalition of the willing’ van landen die niet weg willen kijken.

EU-leden die niet mee willen doen, hoeven dat niet. Gevolg is dat de ook nu weer de druk komt te liggen op die landen die al enorme hoeveelheden vluchtelingen hebben opgenomen en nu reeds de grenzen van het mogelijke voelen.

Uiteindelijk is ook dit idee niet meer dan de zoveelste pleister. De vluchtelingenstroom kan alleen structureel tot stand worden gebracht als er in Syrië een oplossing komt. Dat kan alleen door alle partijen, ook de tiran Bashar Assad, een positie aan de onderhandelingstafel te gunnen. Hoe pijnlijk dat ook is.

Jan-Kees Emmer
twitter: @jkmr