Elite krijgt lik op stuk van petitie-parlement

 

zwarte piet
Politiek en bedrijfsleven bezweken onder druk van het petitieparlement.

Noem het maar het petitie-parlement. Tegen gasboringen in Groningen. Verzamel steun en er wordt minder geboord. Voor het aanblijven van kinderombudsman Marc Dullaaert: 35.000 handtekeningen. Tegen meer vakantiehuizen aan de kust: 100.000 actievoerders en minister Schultz (Waterstaat) trok haar voorstelletje in. De idiotie rond Zwarte Piet werd opgezweept door digitale mobilisatie via miljoenen likes op Facebook. Hetzelfde geldt voor de plofkippen, anti-vluchtelingen-acties en de demagogie van de milieubeweging.

Want wat blijkt?

Politici blijken gevoelig (zeker als er verkiezingen naderen) voor de noodkreten. Niet alleen in Nederland trouwens. In Duitsland kunnen de lezers zich verzamelen rond petities bij de krant Bild. Als de burgers onvoldoende hun ei kwijt kunnen via de huidige vertegenwoordiging, waarvan het achterliggende denkwerk een paar eeuwen oud is, bewandelen ze, volledig ontzuild, nieuwe wegen.

Ze ondermijnen daarmee het gros van politici en media, die het contact met de samenleving verliest omdat het merendeel zich als elite gedraagt. Het petitie-parlement vervangt het Museumplein en het Malieveld als actieterrein. Want schreeuwen mag als er niet wordt geluisterd.

Als echter deze politici met slappe knieën zich daadwerkelijk zo gemakkelijk laten beïnvloeden door dit nepparlement dan zetten ze zelf de bijl aan de wortel van onze vertegenwoordigende democratie.

BettercallSjuul