Parijs verandert ons leven

Op deze dag moeten we stil zijn.

Uit respect voor de doden. De dodenakker van Parijs werd veroorzaakt door krankzinnigen. Laffe moorden op totaal onschuldige mensen. We zagen het verdriet en het bloed stromen door de Franse hoofdstad. We zagen de ontreddering in de ogen van vluchtende burgers en de machteloosheid bij de hulpverleners. We hoorden de presidenten aan met hun maatregelen. Dat ging over noodtoestand en gesloten grenzen.

Vandaag zijn we dus stil. Omdat we willen huilen en rouwen. We treuren om de slachtoffers die door hun moordenaars van het leven zijn beroofd. Bruut en gewelddadig. We moeten de nabestaanden troosten: moeders, vaders, kinderen, vrienden van de doden. Waarom moest dit gebeuren?

Maar morgen zijn we niet meer stil.

Morgen is het anders. De aanslag op onze vrijheid zal onze samenleving opnieuw op zijn kop zetten. Het besef dat het vrije westen in oorlog is, zal bij iedereen moeten doordringen. Het Europese continent, verscheurd door de vluchtelingencrisis, wordt rechtstreeks bedreigd.

Notabene op deze inktzwarte dag zei eurocommissaris Timmermans dat de enige overgebleven optie oorlog is als de Europese lidstaten niet samen optrekken. Wrange woorden enkele uren voordat de kogels hun doel treffen in de lichamen van onschuldige burgers.

Inlichtingendiensten, militairen en politici moeten ons beschermen. We vluchten niet. We laten ze onze vrijheid niet afpakken. Na Parijs is alles anders.

 

Lees de eerdere berichten van Better call Sjuul

november 2015
m d w d v z z
« okt
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30