Paasstol, paasbrood en kerststol…

Voor wie morgenochtend aan het ontbijt een hap in een snee van een paasstol of paasbrood zet, even het volgende. Een kerststol en een paasbrood zijn echt een wereld van verschil. De stol is gevouwen en is minder zwaar gevuld, terwijl het Paasbrood er toch echt anders uitziet.

Flickr

Overigens wordt paasbrood door velen ook wel feestbrood genoemd en laten bakkers daar veel meer creativiteit op los. Met alle, soms nare, gevolgen van dien: overmatig rumgebruik, kersen, bessen, noten; alles wat ze maar tegenkomen, wordt erin gesmeten.

Sommigen bakkers maken van paasbrood zelfs paascake. Moeten ze allemaal zelf weten. Natuurlijk best lekker, maar het schiet toch zijn doel voorbij als je een zwaar gevuld authentiek exemplaar wilt.

Daarom een paar tips voor het paasbrood.

  • Koop geen paasstol maar een paasbrood.

  • Mijd poedersuiker. Die hoort bij Kerstmis en bij kerstbrood.

  • Let op het gewicht. Lekker zwaar is beter dan een lichtgewicht.

    Flickr
  • Paasbrood (met alle respect voor mensen met een kleine beurs) onder de €5 kan bijna niet.

  • Als de buitenkant plakt door amandelfoefjes of gelei, laat maar zitten.

  • Als het paasbrood in een doos is verpakt, betekent dat hij stapelbaar is en waarschijnlijk al een tijdje geleden is gebakken. Verhalen dat kerststollen worden doorverkocht met Pasen gaan rond. Ik weiger dat te geloven.

  • Wordt er verpakkingsfolie gebruikt; ook dat is een aanwijzing van puur fabrieksbrood.

  • ‘Met pijs’ is een groot risico. Van de buitenkant niet te zien, maar vooral paasbrood ‘met spijs’ vergt kwaliteiten van de bakker. Soms is de spijs te korrelig of er zit vlak boven de spijslaag een enorm gat in het brood. De bakker heeft dan niet goed opgelet: de vruchtjes zijn onvoldoende goed gedroogd waardoor het deeg slap werd, er is mogelijk te veel water gebruikt, verkeerde temperatuur in de oven of, en dat is veel erger, een koekebakker maakte het paasbrood in plaats van een professional. Ook haast is een slechte raadgever. Deeg moet nu eenmaal rusten.

Een vrolijk paasfeest en een gezellig ontbijt. Met ECHT paasbrood!