Voor wie morgenochtend aan het ontbijt een hap in een snee van een paasstol of paasbrood zet, even het volgende. Een kerststol en een paasbrood zijn echt een wereld van verschil. De stol is gevouwen en is minder zwaar gevuld, terwijl het Paasbrood er toch echt anders uitziet.
Overigens wordt paasbrood door velen ook wel feestbrood genoemd en laten bakkers daar veel meer creativiteit op los. Met alle, soms nare, gevolgen van dien: overmatig rumgebruik, kersen, bessen, noten; alles wat ze maar tegenkomen, wordt erin gesmeten.
Sommigen bakkers maken van paasbrood zelfs paascake. Moeten ze allemaal zelf weten. Natuurlijk best lekker, maar het schiet toch zijn doel voorbij als je een zwaar gevuld authentiek exemplaar wilt.
Daarom een paar tips voor het paasbrood.
Koop geen paasstol maar een paasbrood.
Mijd poedersuiker. Die hoort bij Kerstmis en bij kerstbrood.
Let op het gewicht. Lekker zwaar is beter dan een lichtgewicht.
Paasbrood (met alle respect voor mensen met een kleine beurs) onder de €5 kan bijna niet.
Als de buitenkant plakt door amandelfoefjes of gelei, laat maar zitten.
Als het paasbrood in een doos is verpakt, betekent dat hij stapelbaar is en waarschijnlijk al een tijdje geleden is gebakken. Verhalen dat kerststollen worden doorverkocht met Pasen gaan rond. Ik weiger dat te geloven.
Wordt er verpakkingsfolie gebruikt; ook dat is een aanwijzing van puur fabrieksbrood.
‘Met pijs’ is een groot risico. Van de buitenkant niet te zien, maar vooral paasbrood ‘met spijs’ vergt kwaliteiten van de bakker. Soms is de spijs te korrelig of er zit vlak boven de spijslaag een enorm gat in het brood. De bakker heeft dan niet goed opgelet: de vruchtjes zijn onvoldoende goed gedroogd waardoor het deeg slap werd, er is mogelijk te veel water gebruikt, verkeerde temperatuur in de oven of, en dat is veel erger, een koekebakker maakte het paasbrood in plaats van een professional. Ook haast is een slechte raadgever. Deeg moet nu eenmaal rusten.
Een vrolijk paasfeest en een gezellig ontbijt. Met ECHT paasbrood!
Deze websites gebruikt cookies voor het verbeteren van de ervaring en advertentiedoeleinden.AcceptLees meer
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.