Orkest heeft maar een dirigent

Bij premier Rutte in het Torentje.

Tien jaar is Frau Merkel de baas van Duitsland. Of je nu links of rechts bent, in Hamburg of in Regensburg woont, rijk of arm: het land is bij deze vrouw in goede handen. Angela is authentiek, geloofwaardig, nederig, bescheiden en doortastend.

Een orkest heeft maar een dirigent en in Europa heet die Angela Merkel.

Zij is de most trusted Europese politicus op ons continent.

Maar hoe is dat in Nederland? Geldt dat ook voor onze premier? Als de schaduwen van andere vooraanstaande politici opdoemen (Roemer, Pechtold, Samsom, Asscher, Wilders, Buma, Klaver) kan er heel snel maar een conclusie worden getrokken: zij zouden het geen haar beter doen dan Mark Rutte.

Dan de outsiders. Bijvoorbeeld de burgemeesters. Sterk is Ahmed Aboutaleb (010), vertrouwenwekkend Eberhard van der Laan (020). En verder? John de Mol? Jeroen van der Veer (ex-Shell)? Robert Dijkgraaf (wetenschapper)? Peter R. de Vries? Of zijn we te laat en was protestzanger Armand onze most trusted?

Rutte is geen Merkel en dat zal hij ook nooit worden. Met alle respect voor met name de burgemeesters: Mark is een flinke maat groter dan de rest. Zo langzamerhand wordt hij een echte premier.

Better call Sjuul