Optimisme en het goede winnen

Niemand zit te wachten op gesloten grenzen, een noodtoestand of een politiestaat. Want wie wil zijn vrijheid opgeven voor terroristen, die de keel van een Franse priester in Rouen doorsnijden?

Niemand van ons, opgegroeid in vrede en veiligheid, kan geloven dat er een religieuze oorlog wordt gevoerd om het Vrije Westen te destabiliseren of in het bestaan te bedreigen en dat er mensen zijn die ons leven en dat van onze gezinnen en families willen verengen door het zaaien van angst en vrees.

Niemand wil extremen in onze samenleving of wil politici die de problemen terugbrengen tot A of B, tot zwart of wit of tot alleen ja of nee. In deze complexe wereld zijn oplossingen niet eendimensionaal. In onze beschaafde democratie moeten en kunnen minderheden, die vreedzaam willen leven en de wetten eerbiedigen, ruimte krijgen. Minderheden verrijken een samenleving.

Niemand wil dat terroristen worden beloond en we ons leven en gedrag aanpassen op basis van haat en terreur.

Daarom, en juist daarom, zullen overheden er alles aan moeten doen om de burgers tegen dat onheil te beschermen. We zullen moeten accepteren dat ons leven, ook op een dag dat er weer een jaartje kan worden opgeteld bij je leeftijd, verandert. Ook al is het maar tijdelijk.

Maar een ding staat wel vast: het optimisme en het goede zal winnen.

(dank voor alle felicitaties, Sjuul Paradijs)