Onderwijscrisis te lijf met full-time banen: aan de slag!

PvdA-leider Asscher zegt dat ons onderwijs in crisis is. Hoge werkdruk, te weinig geld, te grote klassen, lage salarissen; we kunnen de rijtjes inmiddels wel opdreunen.

Voor de feiten verwijs ik naar ‘Onderwijs in cijfers’ en daar ontdek je dat niet alles waar is wat ons op de mouw wordt gespeld. Het gemiddeld aantal leerlingen op het aantal leraren is bijvoorbeeld niet in alle schooltypes fors gestegen of er is bijvoorbeeld ook niet minder geld naar het onderwijs gegaan zoals soms wordt gesuggereerd. Maar het is waar: onze scholen zijn fabrieken geworden en de kwaliteit staat onder druk door de wijze waarop het nu is georganiseerd en de regeltjescultuur die ons land verlamt.

Wordt het daarom niet eens tijd om tenminste één taboe te doorbreken?

Stop met die idiotie van de deeltijdbanen.

Laat het lerarenkorps gewoon vijf dagen werken, want de deeltijdcultuur in het onderwijs zorgt ervoor dat de onderwijzers die onze scholen keihard nodig hebben, nu minimaal een dag per week niet inzetbaar zijn. In een klap wordt de capaciteit met 10 tot 15% vergroot, de leraren gaan meer verdienen en een andere prettige bijkomstigheid is dat onze kinderen eindelijk weer een vaste leraar weer voor de klas krijgen in plaats van een carrousel met zij-instromers, stagiaires, invallers en uitzendkrachten.

Asociaal hoor ik u fluisteren. Leraren hebben toch ook het recht om voor hun kinderen te zorgen, te onthaasten of zo maar lekker te chillen?

Maar waarom zouden bijvoorbeeld jonge leerkrachten minder dan 5 dagen per week werken. Maak het werk aantrekkelijker; rammel met de portemonnee.

Vijf dagen werken is de nieuwe norm.