Wie moeten we geloven NOS of RTL? Feiten graag!

Wie echt wil weten wat er in de wereld aan de hand is, doet er goed aan zich niet tot één nieuwskanaal te beperken. Zelfs als dat kanaal de NOS is, rijkelijk gefinancierd van belastinggelden. Of juist als dat de NOS is. Twee recente voorbeelden.

Want wat is er in Duitsland aan de hand? Wat in Turkije?

NOS-teletekst  over de zelfmoordaanslag in het Duitse Ansbach:

‘Zeker 12 mensen raakten gewond toen een man zichzelf opblies. Hij is de enige dode. Drie gewonden zijn er slecht aan toe. Het motief van de aanslag is onbekend. Volgens de regionale minister Hermann is de dader een vluchteling (27) uit Syrië’.

‘Hij vroeg twee jaar geleden asiel aan in Duitsland. Die aanvraag is afgewezen, maar hij werd niet uitgezet, vermoedelijk door de oorlog in Syrië. De man was suïcidaal en had twee keer geprobeerd zelfmoord te plegen. Hij is daarom opgenomen geweest in een psychiatrische inrichting’.

Over hetzelfde voorval meldt RTL op teletekst:

‘Een man liet in het centrum een bom ontploffen die in zijn rugzak zat. De rugzak zat vol scherpe metalen deeltjes. De regering van Beieren gaat uit van een terreuraanslag. De dader had al eens twee zelfmoordpogingen gedaan en had eerder in een kliniek gezeten’.

Wie zich op de NOS baseert, gaat uit van een wanhoopsdaad van wat tegenwoordig veelal ‘een verwarde man’ wordt genoemd. Iemand die dus vooral zelf het slachtoffer is.

Wie vertrouwt op de berichtgeving van RTL twijfelt er niet aan dat het hier gaat om terreur van iemand die zoveel mogelijk slachtoffers wil maken.

Cruciale vraag is: heeft de NOS geen kennis gehad van de ‘terreurbron’ die RTL wel aanboorde, of houdt de staatsomroep bewust informatie achter totdat deze (ooit?) honderd procent is bewezen?

Eerder deze week schotelde de correspondent van het Journaal in Turkije de kijkers een opmerkelijke vergelijking voor. Hij haalde de verbazing aan binnen regeringskringen in Ankara over het verschil in beoordeling in Europa van het afkondigen van de noodtoestand in Frankrijk en die in Turkije. De eerste kreeg instemming, de tweede kritiek, aldus de correspondent van de NOS.

Hij meldde het kritiekloos, zonder enige kanttekening.

Theo Jongedijk