Update: Een noodtoestand vraagt om noodmaatregelen

Schermafbeelding 2016-03-24 om 07.19.16

Een tijdbom wordt ook onschadelijk gemaakt als die dreigt af te gaan. Waarom teruggekeerde jihadgangers niet uit voorzorg kunnen worden vastgezet, is een raadsel. Alsof deze jongens in Syrië boodschappen hebben gedaan.

Dus niet.

In deze noodtoestand, zoals die zich al jaren geleden heeft aangediend, de ogen sluiten, met de handen op de rug toekijken hoe onschuldigen worden afgeslacht en vooral zeggen hoe goed wij het toch doen in ons land door het zogeheten ‘haarvatenbeleid’ van de politie is levensgevaarlijk.

Een noodtoestand vraagt om noodmaatregelen. Zó pakte de Franse regering het aan na de aanslag in de Franse hoofdstad en ook de rest van Europa zal daar, zolang het monster hier ronddoolt, niet aan kunnen ontkomen.

Daarom wel administratieve detentie voor de lui die terugkeren van hun jihad, meer geld, bescherming en middelen voor de politie en voor veiligheidsdiensten om aanslagen te voorkomen, moeten onze grenzen beter worden bewaakt, kunnen verdachten die via de kabel communiceren worden gevolgd en zullen we moeten accepteren dat ook andere tijdelijke ingrepen in wifi-netwerken mogelijk worden.

We moeten kunnen vertrouwen op onze overheid, politie en de diensten, – dat doen we ook – maar geef ze ook alle middelen om dit apocalyptisch monster te bestrijden. Maar kunnen we ook vertrouwen op onze minister van Justitie, die een door Turkije uitgezette terrorist onderdak biedt?