Nieuw hooliganisme

Ploerten zijn het. Misbaksels. Hufters. Tuig. Je blijft met je poten af van volksvertegenwoordigers en bestuurders. Dat is de boodschap van het kabinet aan de proleten in Wezep, Enschede, Aalburg, Rijswijk, Staphorst en waarschijnlijk in nog tientallen andere gemeenten.

Bedreiging, chantage of zelfs gebruik van fysiek geweld tegen mensen, die hun bijdrage willen leveren aan de lokale democratie, is een nieuwe vorm hooliganisme. Het zijn de IQ-lozen en de machteloze burgers, die het allemaal even niet meer weten. Of, en dat is een gevaarlijke cocktail, het is een combinatie van beide. Ze zijn alle schaamte voorbij.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) en in zijn gevolg de commissarissen van de Koning zijn er inmiddels ook wel achter dat het lokaal bestuur op zijn zachtst gezegd (zo hier en daar) nogal zwak georganiseerd is. Of noem het maar gewoon incompetent. Sommige Swiebertje-burgemeesters zijn inmiddels al op de vlucht geslagen.

Maar wie heeft de rugzak van de gemeenten de afgelopen jaren volgestopt met bakstenen? Taken op het gebied van arbeidsmarktbeleid, jeugdzorg en langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten kwamen er bij en er moest ook nog even voor honderden miljoenen euro’s bezuinigd worden.

Rijksoverheid.nl: ,,Gemeenten zitten het dichtst bij de inwoners en kunnen deze zorg effectiever, met minder bureaucratie en goedkoper leveren.”

Dus klagen over zwak bestuur, maar ondertussen wel het vuile werk door ze laten opknappen. 

Les 1: Better call Sjuul

Vorig artikel
Volgend artikel