Nepnieuws Zijlstra geeft inkijkje politieke spin

Iedereen heeft recht op één stommiteit in zijn leven. De strippenkaart van Halbe Zijlstra is na vandaag verbruikt. Zijn leugen over zijn persoonlijke ontmoeting met Poetin in zijn buitenhuis (datsja) in 2006 blijkt compleet gelogen. De Russische tsaar zou daar hebben gezegd dat de Baltische staten onder Groot-Rusland vallen. Zijlstra eigende zich het verhaal toe, maar blijkt daar niet in levende wijze te zijn geweest terwijl hij er wel over oreerde (‘ik heb het hem zelf horen zeggen’) als het uitkwam.

Voor een beginnend minister van Buitenlandse Zaken, die op het punt staat af te reizen naar Rusland voor een bezoek aan zijn ambtgenoot, een uiterst pijnlijke affaire.

Bovendien is zijn gelogen ontmoeting ook nog eens gebruikt door VVD-spindocters om zijn geschiktheid voor het ministerschap van Buitenlandse Zaken bij zijn plotselinge kandidatuur kracht bij te zetten. Zijlstra zag het allemaal gebeuren en bleef zwijgen.

Want hij was er weliwaar zelf niet bij, zo luidt zijn verdediging nu, maar het verhaal dat Poetin uit zou zijn op een Groot Rusland klopt wel.

Zijlstra solt met zijn eigen geloofwaardigheid. Als dienaar van de Kroon en vooral als minister van Buitenlandse Zaken is de uitglijder het waard om de eer aan zichzelf te houden.

Het kabinet is een verklaard tegenstander van nepnieuws. Dit is nepnieuws.