MUTTI SPLIJT EUROPA EN DUITSLAND

Schermafdruk 2016-03-14 10.03.11

Mutti Merkel gaat de rekening betalen voor haar failliete vluchtelingenbeleid. In de categorie Trump, PVV, Front National heeft de rechtse AfD honderdduizenden Duitsers gemobiliseerd. In de deelstaat Saksen-Anhalt zelfs meer dan 20% van het electoraat. Als een blok zijn ze tegen ‘Wir schaffen dass” van de bondspresident. Het levert in sommige gevallen onbestuurbare situaties op.

Dat kan zo maar in ons land ook gebeuren. Want een cordon-sanitaire zal niet werken. Het vluchtelingendrama hangt als een molensteen om de nek van de gevestigde orde. Met het Turkije-akkoord (6 miljard euro voor een onduidelijke deal: terugsturen vluchtelingen, afschaffen visumplicht Turken voor de EU) is het einde van de crisis nog lang niet in zicht. Bovendien is het het maar de vraag of de poorten niet wagenwijd worden opengezet voor de vluchtende Koerden uit Turkije die hun heil in Europa gaan zoeken.

Merkel zal van geen wijken weten. Zo moet door. Ze zal Duitsland niet in de steek laten. Maar het signaal vanuit de bevolking is duidelijk. Ondanks de economische bloei en de welvaart is de angst om dat te verliezen groter dan de goedertierendheid. Merkel splijt met haar politiek van ‘open armen’ Europa als nooit te voren.