Merkel: Multi-Culti is niet het antwoord

merkel

Tegenover Annewill, de beste Duitse talkshowhost, zat zondagavond opeens Angela Merkel. Met een brok zelfvertrouwen en gezag die zeldzaam is onder politici.

Je kunt haar van onverantwoord handelen beschuldigen toen ze vorig jaar zei: Wir schaffen dass. Je mag de Duitse bondskanselier ook nog eens naïef noemen op het moment dat de vluchtelingencrisis Europa vierendeelt. 

Maar lef heeft ze. Bij Annewill zat een vrouw van graniet en een vrouw van vlees en bloed.

Over de misdragingen van vluchtelingen bij Keulen en integratie was ze duidelijk. ,,Multi-culti is niet het antwoord,” aldus Merkel, die zei dat vluchtelingen zich bij hun integratie moeten aanpassen aan de Duitse normen en waarden.

Over de menselijke drama’s die zich momenteel afspelen in Griekenland: ,,Wij hebben Griekenland niet uit de Euro-crisis geholpen om het nu aan zijn lot over te laten.”

Of over de 81% van de Duitse bevolking die ernstig twijfelt aan haar koers. Merkel, een en al begrip voor de argwaan, benoemde de sociale verbeteringen van de afgelopen jaren. ,,Van de Duitse bevolking vindt 90% dat mensen die vluchten voor oorlog en terreur opvang nodig hebben”, stelde Merkel daar tegenover.

Ondanks alle twijfels, ondanks de scheuren in het Europese gebouw, ondanks de onvoorspelbaar grote aantallen vluchtelingen; Merkel bleek niet van haar stuk te brengen. Ze wijkt niet. Ze noemt haar beleid ‘logisch’.

Eens of oneens? Maakt niet uit. Merkel staat voor haar zaak. Van een andere orde dan het Nederlandse gekwek.