Most Trusted: Rutte niet, Aboutaleb wel

Herman Wijffels, Frits Bolkestein, Frans Timmermans. Hans Wiegel, Jeroen Dijsselbloem, Geert Wilders, Paul Fentener van Vlissingen, Cees van der Staaij, Ahmed Aboutaleb.

Het is zo maar een greep uit uw nominaties van gisteren voor de Most Trusted politicus van Nederland. Mutti Merkel, die vandaag precies tien jaar bondskanselier is, krijgt de wind van voren vooral vanwege haar naïviteit in de migrantenramp.

Maar ook premier Rutte, over wie ik gisteren schreef in Better call Sjuul ,,zo langzamerhand wordt hij een echte premier”, is bepaald niet Trusted in uw ogen. Rutte heeft het bij velen verbruid en hij wordt weggezet als een zwak leider. Overigens worden alle andere Nederlandse partijleiders, op SGP’er Van der Staaij na, volkomen genegerd. Een aantal van u kandideert Poetin, Trump en zelfs zuster Immaculata uit een gedicht van Gerard Reve.

Wijffels, Wilders en Bolkestein zitten in de kopgroep, maar met name de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt door velen ondersteund als de man die in staat is om als nieuwe Trusted leider het land een generatie verder te brengen. (,,met kop en schouders boven de rest”, ,,leider zakenkabinet”, ,,fervent uitdrager ideeën Fortuyn”).

Waar vice-premier Asscher staat te trappelen om zijn politieke vriend Samsom uit zijn politiek lijden te verlossen, zou de PvdA-truienman Hans Spekman er goed aan doen om snel naar de Maasstad af te reizen.

Dank voor uw enthousiasme. Deze beperkte Most Trusted-peiling krijgt een vervolg. We gaan binnenkort grootschalig onderzoeken wie en welke bedrijven en instellingen in Nederland Most Trusted zijn.

Een fijne zondag toegewenst.

Better call Sjuul