Openstelling paleizen goed voor de monarchie

Paleis Noordeinde in Den Haag
Tom Nolles?Flickr Paleis Noordeinde in Den Haag

Eindelijk. Inderdaad eindelijk. Als de kabinetsformatie in aantocht was, de avonden lengden en we bivakkeerden op een verlaten Binnenhof dan verscheen er in de grootste krant van Nederland een belangrijk commentaar:

  1. Wanneer worden ministers in het openbaar door het staatshoofd beëdigd met daarbij een draaiende televisiecamera die dit direct registreert?

  2. Waarom stelt het  staatshoofd de paleizen niet open voor belastingbetalers die graag een kijkje willen nemen in paleis Noordeinde en de Koninklijke stallen?

Decennialang viel daar helemaal niet over te praten. De hofhouding maakte grote bezwaren. Bevreesd voor de inbreuk op de werkzaamheden van de tientallen medewerkers. En het gebeurde dus ook niet tijdens het bewind van koningin Beatrix.

Het pleidooi kwam van Kees Lunshof, destijds adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf en de beste politiek commentator ooit. Tijdens nieuwsluwe dagen haalde hij steevast deze twee stokpaarden van stal.

Kees maakt het niet meer mee. Hij overleed op 18 november 2007. Inmiddels zijn kabinet en staatshoofd veel wijzer dan toen. Ook zij hebben de boodschap heel goed begrepen. Met een minimum aan inspanning wordt het draagvlak voor de monarchie vergroot. Kees kreeg zijn gelijk.