Gedraai van een minister

IMG_9820
Boekenweek 2016.

Minister Ard van der Steur draait zich steeds dieper vast in de affaire rondom de patholoog-anatoom George Maat. Van der Steur was er eerder dit jaar snel bij om Maat te veroordelen voor het in een collegezaal openbaar maken van gegevens over de identificatie van de slachtoffers van de ramp met de MH17.

,,Buitengewoon ongepast en onsmakelijk”, waren de kwalificaties die Van der Steur het gedrag van de wetenschapper opplakte.

De kwestie escaleerde snel, waarbij Maat uit het onderzoeksteam werd gezet en internationaal te kijk stond.

Tot dat…

Bleek dat de patholoog-anatoom geen enkele blaam trof. Uit het politieonderzoek dat door Maat zelf openbaar is gemaakt, blijkt dat er geen regels zijn overtreden omdat er geen regels waren. Maat gaat dus vrijuit.

En dat is pijnlijk voor Van der Steur, die toch al geen gelukkige start als minister van Justitie kent.

Voor de minister rest maar een ding. Grootmoedig excuses aanbieden. Elke minuut dat hij daarmee wacht, brengt hem meer in problemen. Ook nu weer ontstaat de indruk dat Van der Steur de consequenties van zijn onbedachtzame uitspraken onder het tapijt wil vegen. Dat maakt hem alleen maar kwetsbaarder. Fouten maken is menselijk, maar ze niet durven toegeven is niet meer van deze tijd. Het versterkt het beeld dat Van der Steur een zwakke bewindspersoon is die zijn zaken niet op orde heeft.

Stop met draaien, Ard. Geef ruiterlijk toe dat je fout zat. Alleen op die manier win je aan gezag.

Jan-Kees Emmer