Minister van Vluchtelingenzaken: Henk Kamp

,,Een asielzoeker is iemand die bescherming vraagt. Iets vragen, is niet hetzelfde als iets nodig hebben.”

,,Het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, per hoofd van de bevolking al een veelvoud van dat van alle EU-landen, zal naar verwachting (…) verdriedubbelen.”

,,In deze omstandigheden is het noodzakelijk onmiddellijk maatregelen te nemen.”

Dat was dus 1998 en niet 2015!

Het zijn uitspraken van toenmalig Tweede Kamerlid Henk Kamp. Ook VVD. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra kwam gisteren, geregisseerd in de VVD-newsroom, met voorstellen (soberheid troef) om uit de migratieramp te geraken. Hij moest wel. Directeur Van Schie van de liberale Telderstichting deed dezelfde duit in het zakje: een deel van de vluchtelingen kan terug naar een veilig derde land waar ze op een bootje stapte.

Terwijl ondertussen de nummer 1 van de VVD, premier Rutte, zich als staatsman opstelde maar nog geen 24 uur later in Woerden kon gaan kijken naar de plek waar tuig een angstaanjagende aanval uitvoerde op een noodopvang.

De VVD moet in beweging komen. De achterban mort. En in de peilingen lopen VVD’ers over naar de PVV. Het is alleen te weinig en te laat. Nederlanders hebben een groot hart, de overheid heeft behoorlijk wat krediet, maar hier is bij grote groepen Nederlanders de indruk ontstaan dat de overheid het niet meer in de hand heeft, paniekvoetbal speelt en er geen rekening wordt gehouden met hun situatie.

En ze hebben maar een vraag: waar ligt de grens van het aantal vluchtelingen dat ons land kan opvangen? Eerst de opvang weer beheersbaar maken, onterechte asielaanvragers uitzetten en pas dan weer verder.

Klinkt logisch.

Lessen:
1. Benoem op zo kort mogelijke termijn een speciale minister van Vluchtelingenzaken. Kandidaat: de meest ervaren bewindsman Henk Kamp.
2. Better call Sjuul (www.bettercallsjuul.nl)

Vorig artikel
Volgend artikel