Minister van Mislukte Zaken

De klimaatpartijen tappen deze week ineens uit een heel ander vaatje. Hoe ver sta je wel niet af van je kiezers als je niet begrijpt dat de bangmakerij over het klimaat, ingezet nog voor de kerst van 2018, als een boemerang terugslaat?

Nu al is het land al bijna onbestuurbaar met een vierpartijen-kabinet, na de chaos die Wiebes cs. hebben veroorzaakt met de failliete energieberekeningen komen er krachten vrij die het ongeloof in de capaciteiten van traditionele politici versterken.

Het zet de sprookjeswereld van de klimaattafels (waterpompen, alleen electriche auto’s in 2030 etc. etc.) in het perspectief van de drammers en dominees op missie. Het platte gepraat over geld is een doorn in het oog van deze bovenlaag.

VVD, CDA, PvdA en zelfs GroenLinks zitten opeens in een slachtofferrol: we zijn op het verkeerde been gezet door de rekenmeesters, we hebben niet goed opgelet. Bij de komende Voorjaarsnota wordt de koopkracht ‘aan de onderkant’ (Haags jargon voor nivelleren) uiteraard hersteld. Waarschijnlijk zal premier Rutte dat morgen na de ministerraad al aankondigen. Aan de minister van Mislukte Zaken, Eric Wiebes, kan hij dan meteen vragen zijn biezen te pakken.

Het kwaad is echter geschied. Want voor het CDA en vooral de VVD is dit een regelrechte nachtmerrie in verkiezingstijd. Tel dit op bij de btw-verhoging, het naderend pensioendrama en de genoemde luchtfietserij van de klimaatelite dan kan het niet anders dat je als beroepspoliticus slecht slaapt.

Rutte of diens opvolger kan ook de bezem halen door het Planbureau voor de Leefomgeving. Het clubje rekenmeesters dat huist in een pand aan de Haagse Bezuidenhoutseeeg was druk met de opening van het eigen monumentale kantoor in 2017 in plaats van met het berekenen van onze energienota’s. De Groene Calculator werd door koning Willem-Alexander bij de opening in 2017 nog een ‘kennispaleis’ genoemd.