Minister Jesse Klaver regeert nu al mee

In 2017 was het een dubbeltje op zijn kant of GroenLinks zou aanschuiven aan de regeringstafel. Wonderkind Jesse Klaver koos ervoor om het uiteindelijk niet te doen uit vrees om door Rutte gesandwiched te worden. De PvdA bewaart hele slechte herinneringen aan de tijd dat Diederik Samsom geloof hechtte aan de samenwerking met de VVD-leider. De PvdA betaalt tot op de dag van vandaag nog de rekening voor deze naïviteit.

Klaver anno 2021 is een politicus die met zijn 34 jaar nog steeds heel erg jong is. De oorspronkelijke magie van de Obama-kid is echter verdwenen als sneeuw voor de zon. Sterker nog, Klaver moet zorgen voor verkiezingswinst en hij wil na het debacle van 2017 aantoonbaar succes boeken. Dus meer zetels en als het even meezit wil hij bij de kabinetsformatie GroenLinks het kabinet in manoeuvreren.

Want was Klaver vier jaar geleden nog hard to get, nu liggen de kaarten helemaal anders. Een Haagse insider onthult dat bij alle zware beslissingen deze Jesse Klaver steeds druk telefonisch overleg voert met zowel Mark Rutte als ook met Wopke Hoekstra. Klaver ruikt aan de macht. De andere kant van de medaille is dat Rutte GroenLinks nodig heeft om meerderheden af te dwingen voor de kabinetsplannen.

Minister Klaver, wen er maar vast aan. Voor VVD-stemmers was het tot dusver steeds een brug te ver. VVD-leider Rutte moet de brug wel over omdat er aan de rechterkant van het politieke spectrum geen coalitie kan worden gesloten. Vooral omdat Rutte partijen uitsluit.

Een stem op Mark is dus ook een stem op Jesse. Die laatste heeft het jacquet voor de beëdiging op Paleis Noordeinde al lang en breed gehuurd.