Zwijgende politici baren complotdenken MH17

Jaap den Dulk/Flickr
Jaap den Dulk/Flickr
Gerard Stolk/Flickr
Gerard Stolk/Flickr

De schoften die verantwoordelijk zijn voor de moord op de slachtoffers in de MH17 mogen hun straf niet ontlopen. Dat zei premier Rutte daags nadat de moordenaars hun moordwapen in werking zetten. De luchtdoelraket zorgde ervoor dat de 298 inzittenden het niet meer kunnen navertellen. 

Dat was 2014 en nu zijn we anderhalf jaar verder. Zitten de terroristen achter de tralies? Nee. Er ligt een rapport. Er zijn onderzoeken. Officiële en van particulieren. De waarheid moet boven tafel en de schuldigen, ook als er geen sprake was van opzet maar van een kapitale fout, achter de tralies.

Dit proces, hoe ingewikkeld ook, heeft de snelheid van een slak. Zorgvuldigheid heeft een prijs zeggen degenen die eerst krachtige taal bezigden. En ondertussen ontstaan de meest wilde complotheorieën van mensen, die zelf de witte vlekken invullen. Met alle gevolgen van dien.

Nadat in oktober 1992 een El Al-toestel zich boorde in een Bijlmerflat werden mannen in witte pakken door de complotdenkers als Mossad-spionnen weggezet. Media en enquêtecommissie hadden hun handen er vol aan. Jaren later bleken het medewerkers te zijn van de dienst Milieu- en Bouwtoezicht.

Waarom politici wel een grote mond hebben na de MH-17-aanslag en nu zwijgen, is een raadsel. Zij brengen het hoofd van complotdenkers op hol en daar zijn de nabestaanden niet mee geholpen.