Meer ondernemen, minder overheid

Ondernemers zijn per definitie inspirerend, ambitieus en optimistisch. In een economische crisis komt heil en zegen niet van meer overheid, maar wel van meer ondernemen. Ondernemers vormen de basis van onze economie. Geen welvaart zonder ondernemers. Geen sociaal stelsel zonder ondernemers.

Gisteravond in het het Amterdamse Garden Hotel met de genomineerden van de Young Captain Award. Vlnr: Wendy Verschoor, Sjuul Paradijs, Wendy van Hamburg en Aukje Doornbos.
Gisteravond in het het Amterdamse Garden Hotel met de genomineerden van de Young Captain Award. Vlnr: Wendy Verschoor, Sjuul Paradijs, Wendy van Hamburg en Aukje Doornbos.

Het zijn onafhankelijke denkers, solisten die slim, heel slim geld willen en kunnen verdienen, werkgelegenheid creëren en een samenleving duurzaam maken.

Mijn fascinatie voor ondernemen was ook de grondslag van het idee om 12 jaar geleden jaarlijks een Young Captain van Nederland te kiezen. Ik heb toen medestanders gezocht en gevonden.

En nu elf jaar later is er een stichting met een actief bestuur en directie, fantastische sponsors en staat het initiatief als een huis. Talloze Young Captains van vorige edities zijn nu zeer succesvol in de BV Nederland.

Gisteravond in het Amsterdamse Garden Hotel knokten drie genomineerden zich een weg naar de overwinning. Drie vrouwen dit keer: Wendy van Hamburg (Port of Rotterdam), Aukje Doornbos (DSM) en Wendy Verschoor (Arcadis Nederland). In november wordt duidelijk wie aan het langste eind trekt.

,,Zelfs als ik het niet word, gun ik het de anderen”, zei een van de genomineerden in haar dankwoord. Opnieuw een bewijs dat ondernemers over meer fatsoen beschikken dan ons vaak wordt wijs gemaakt.

Les 1: Better Call Sjuul