Slachtoffers medische missers snel helpen

Wie het slachtoffer wordt van een medische misser of een medische calamiteit wordt speelbal van premiejagers, ziekenhuisdirecties en verzekeraars. Jarenlang procederen om de fout erkend te krijgen, kost een vermogen aan advocaatkosten. Alleen al met dat geld zou de patient geholpen zijn.

Want in veel gevallen raken slachtoffers inkomen kwijt, is er fysiek veel ongemak of zijn er zware psychische gevolgen.

De Smalhout-stichting in oprichting, vernoemd naar de voormalige, onovertreffelijke Telegraafcolumnist prof. dr. Bob Smalhout, maakt zich sterk voor de positie van de slachtoffers. Omdat ook Smalhout dat zijn hele leven heeft gedaan. Hij stelde de misstanden aan de kaak.

Nu blijken de ziekenhuisdirecties ook met zwijgcontracten te werken (41!) als er iets mis is gegaan. Gelukkig is minister Schippers (Zorg) daar fel op tegen, maar het gebeurt wel onder het toeziend oog van haar eigen inspectie. Zie het bericht in De Telegraaf

Er is een oplossing. Een compensatieregeling voor slachtoffers die meteen uitkeert. De SP heeft het voorstel al klaarliggen. In het buitenland gebeurt het al. In Nederland wordt het slachtoffer jarenlang onderdeel van een juridische martelprocedure.