Los het op!

IMG_2173De spectaculaire opmars van Geert Wilders en zijn PVV in de verschillende peilingen is vergelijkbaar met sneeuw, die als de winter voorbij is, weer smelt. Zijn virtuele winst is de spiegel van het migratiedrama dat zich momenteel in Europa voltrekt. De onversneden angst van burgers in alle lagen van de bevolking om hun welvaart en wijk te delen met vreemdelingen zorgt voor de onrust.

De (tijdelijke) keuze voor de PVV is een nooduitgang om te protesteren tegen een politiek die in dit Europa geen grenzen stelt en ook niet meer in staat is dat te doen. Bovendien is de wereld om ons heen zo gecompliceerd dat als van ons enige elasticiteit wordt gevraagd dit leidt tot groot wantrouwen in de richting van politiek en de politici.

Na de financiële en de monetaire crisis en nu dan de migratiecrisis moet de gemeenschap er alles aan doen om een politieke crisis te voorkomen. Die leidt tot wanorde.

Daarom is er maar een alternatief: los het op! Wees streng, zorg voor opvang in de regio en maak duidelijk aan hen die het betreft dat het om asiel gaat van mensen in hoge nood en geen inburgeringsprogrogramma voor gastarbeiders, controleer dat secuur en stel een quotum vast. Neem je burgers serieus. Of het nu gaat om het Haagse Benoordenhout of een wijk in Purmerend: als het echt niet kan, druk verplichte opvang niet door.

Asielzoekers zijn te gast hier. Behandel ze daarom ook als onze gasten. En vertrouw erop dat het goed komt.

(Henriette Reker is met overmacht gekozen tot burgemeester van Keulen.)