Kabinet laat banenmotor vastlopen

Zomaar wat krantenkoppen van vanmorgen. De Telegraaf opent met het bericht dat de nieuwe flexwet werkgevers kopschuw heeft gemaakt om nog vaste contracten aan te bieden. Het AD spreekt over een initiatief om duizenden werkloze winkelmedewerkers weer aan een baan te helpen. Het mag duidelijk zijn. Er is onrust op de arbeidsmarkt. En ondertussen loopt de banenmotor vast.

Het is niet alleen de flexwet die banen vernietigd. Ook de veranderende regelgeving rond ZZP’ers  doet potentieel werk verdampen als sneeuw voor de zon. 

Net nu de economie weer aantrekt, is er  door dit kabinet aan zoveel knoppen tegelijk gedraaid dat met name werkgevers in het MKB, de banenmotor bij uitstek, geen nieuwe medewerkers durven aan te nemen. En met ZZP’ers wordt het ook al moeilijk om een relatie aan te gaan, want voor je het weet hangt zowel de ZZP’er als de opdrachtgever dikke boetes boven het hoofd.

Zo is er weinig meer over van de pogingen om de arbeidsmarkt te flexibiliseren. Het enige wat staat is een papieren monster dat in theorie mogelijk bescherming biedt, maar in de praktijk mensen brodeloos thuis laat zitten.

Komende dinsdag vergadert de Tweede Kamer over de wet Werk en Zekerheid, het kroonjuweel van PvdA-lieveling Lodewijk Asscher. Hopelijk zegeviert het gezond verstand en wordt het werken weer werkbaar gemaakt.

Jan-Kees Emmer

@jkmr