John is GEEN geldwolf

Op een enkele uitzondering na zijn voetballers die in de jaren negentig en daarvoor furore maakten allang in de vergetelheid geraakt. Als ze toen niet hun zakken vulden, in de goede zin van het woord, zitten ze nu zonder andere talenten – mogelijk – op zwart zaad.

Dat laatste is zeker niet van toepassing op John de Wolf. Hij heeft een baantje van maximaal zes uur per week via het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, op voorspraak van Henk Krol, fractieleider van de partij 50Plus en minister Lodewijk Asscher.

Twitter
Twitter

De bezigheid van De Wolf is bepaald geen ‘Melkert-baantje’ voor degenen die dat nog wat zegt. Het ging daarbij om geheel door de overheid betaalde werkverschaffing voor mensen die anders heel moeilijk of niet meer aan de bak zouden zijn gekomen.

Voormalig voetbalinternational en oud-Feyenoorder John de Wolf heeft zich ook na zijn roemruchte jaren als moeilijk passeerbare verdediger op andere fronten blijvend in de kijker weten te spelen. Hij is dus een man die van aanpakken weet, initiatieven ontplooit en anderen aan zich weet te binden.

Die eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat het Bekende Nederlanderschap nog altijd op John de Wolf van toepassing is. Een beetje BN’er weet deze status te gelde te maken, zo ook de man die tegenwoordig trainer is van een amateurclub en met andere voormalige voetbaltalenten grappen en grollen maakt in het theater.

John de Wolf heeft daardoor zijn marktwaarde behouden. Het leverde hem als boegbeeld voor 50-pluswerklozen in dienst van minister Asscher beloningsschaal 18 op. Gezien de hoogte van het bedrag dat daarmee dit jaar is gemoeid, had die bijzondere klus eigenlijk aanbesteed moeten worden.

Asscher heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten de inbreng en inzet van John de Wolf om werkgevers te overtuigen oudere werklozen aan werk te helpen zo waardevol is dat hij het aspect geld even minder belangrijk vindt.

Daarmee is John de Wolf nog geen geldwolf. Hij krijgt gewoon wat hij verdient. Zolang zijn populariteit en inzet niet tanende zijn.

Asscher handelt daarmee in de geest van de maatschappelijk volledig geaccepteerde overbetaalde voetbalsport.

Theo Jongedijk