Inwoners zijn aandeelhouders

Het lelijkste gebouw van Nederland staat notabene in Hardenberg. De ‘pisgele vanillepudding’ is het gemeentehuis van dit mondiale oord in de provincie. Een zekere Branimir Medi en zijn kompaan Pero Puljiz (nooit eerder van gehoord) tekenden als architecten voor het ontwerp.

Ze hebben hun verdediging ook klaar: architectuur is veel te complex om alleen maar getoetst te worden op het onmogelijke criterium lelijkheid.

Zo die zit. We hebben er geen verstand van.

Maar er staan nog andere juweeltjes op het lijstje, zoals het stadhuis van Almelo, het marmeren paleis van Justitie in Amsterdam en de uitbreiding van het museum De Fundatie in Zwolle.

Knap hoor als je zoiets bedenkt en dat de gemeenteraad van notabene Hardenberg dat allemaal goedkeurt. Ga er zelf maar even kijken. Elsevier berekende een paar jaar geleden de kosten per inwoner voor sommige nieuwe stadspaleizen: Texel 962 euro, Goes 910 euro en Midden-Delfland 892 euro.

Hardenberg financierde de 25 miljoen uit de opbrengst van aandelen in buizenfabriek Wavin en in energiebedrijven. Geld van de gemeenschap dus. Beschouw elke inwoner als aandeelhouder van de gemeente en geef die 25 miljoen dan terug als superdividend. Alstublieft: 423,72 euro belastingvoordeel.


 

Les 1: Er zijn zat alternatieven in Hardenberg: hier, hier en hier.

Les 2: Better call Sjuul.

 

 

 

Vorig artikelFeest van maar een dag
Volgend artikelKop van Jut