Heel Holland ontspoort

Als vandaag de eerste vraag van de verslaggever is: ,,Kan u als staatssecretaris wel aanblijven na dit vernietigende rapport”, dan weten we weer hoe laat het is.

De onbeschrijflijke puinhoop die de NS van de hogesnelheidslijn Fyra maakte, de 11 miljard euro die foetsie is, de falende inspecties en de onmachtige overheid en incapabele bestuurders.

Met op de achtergrond adviseurs en adviseurs en adviseurs. Aangestuurd door managers en managers en managers.

Bewindsvrouw Mansveld was er destijds niet bij toen de muis de olifant baarde. Mevrouw, een onhandige PvdA-amateur uit Groningen, gaat het politiek niet overleven terwijl haar minister behoedzaam de andere kant opkijkt. Ze was notabene enkele jaren geleden direct verantwoordelijk voor het spoor.

Voor zover dan de Haagse biotoop. Zeker als het parlement verkeerd, niet op tijd of in het geheel niet is geïnformeerd volgt de Haagse afrekening, het hoogtepunt in de hijgerige, politieke praktijk. De trein kan, bij wijze van spreken, daarna weer snel op de rails.

Het Haagse offer is de vernislaag die nodig is om de burgers het vertrouwen te geven dat de overheid zelfreinigend is. Daarvoor is het voor velen al te laat. Het Fyra-drama staat natuurlijk niet op zichzelf. Ga goed zoeken en u vindt er tientallen. Van groot tot klein. Van asiel, bouw, zorg, sociale zekerheid tot en met subsidies. Het is misselijkmakend maar waar.

Heel Holland ontspoort.

Les 1:  Better call Sjuul