Geen krediet voor bankiers

ABN Amro naar de beurs. Gefeliciteerd, we krijgen ons geld terug. Met dank aan Wouter Bos: het paardenmiddel van nationalisatie heeft gewerkt. Particulieren kunnen zelfs met voorrang aandelen kopen.

De megalomanie, de criminele jacht op poen, de bijna ongeremde verrijkingsdrift van de top: het waren uitwassen van een bedorven mentaliteit.

We zijn nu een paar jaar verder. De bank kan op termijn weer gaan groeien en concurreren. Maar met mate. Bankiers en verzekeraars moeten nog steeds vertrouwen terugwinnen. Huisfondsen: wie durft? Rente van 0%? Verborgen kosten? Hoge opslag bij hypotheekverstrekking. En soms een bedroevend serviceniveau. Bovendien, zitten veel medewerkers die destijds hun klanten een wanproduct hebben aangesmeerd niet gewoon achter hun bureau?

Dus als een variabele beloning opduikt voor 240 bankiers en de derivatenravage voor het mkb blijft knagen dan neemt de twijfel weer de overhand.

Bankpresident Zalm en zijn bestuurders hebben DE bank weer op de rails gezet. Daarvoor verdienen ze een compliment. Maar bankiers hebben zo veel krediet verspeeld, krediet dat ze ondernemers weigeren te geven, dat ze ons van hun goede wil moeten blijven overtuigen.

Een volksaandeel willen zijn, is dan niet genoeg.

Better call Sjuul