Er tikt een tijdbom

De huidige generatie politici speelt openlijk met vuur. Hun lot hangt nauw samen met of de door bondskanselier Angela Merkel geïnstalleerde tijdbom onschadelijk kan worden gemaakt. Want na de euforie van het opengooien van de Europese poort voor een onuitputtelijke stroom asielzoekers wint het verstand het inmiddels van het medelijden.

Let wel: een fijnbesnaard democratisch en vrij land mag nooit de ogen en de grenzen sluiten voor desolate, voor oorlog en geweld op de vlucht geslagen mensen. Fatsoen en naastenliefde zijn waarden die zwaarder moeten wegen dan de angst om onze welvaart te delen.

Maar er zijn zat vragen. Bijvoorbeeld: 1. Hoe gaan we dit in hemelsnaam oplossen? 2. Is de druk op onze maatschappelijke voorzieningen niet onevenredig groot door vooral de grote aantallen vluchtelingen? 3. Waarom worden complete dorpen voor de opvang op zijn kop gezet?

De bevolking heeft vooral recht op een overheid die grenzen stelt en die eerlijk is. Is er bijvoorbeeld een grens aan het aantal vluchtelingen die we een fatsoenlijke en vooral tijdelijke opvang kunnen bieden? Was het niet de huidige minister Kamp (EZ) die als VVD-Kamerlid tussen 1994 en 1998 nadrukkelijk waarschuwde voor misbruik van asielprocedures? Is de toetsing nu wel streng genoeg?

Met het geruststellende ,,ze zijn wel goed opgeleid” nemen bestuurders alvast een aanloop naar de integratiefase. De vluchtelingen zijn blijkbaar de nieuwe gastarbeiders van onze eeuw. Zolang burgers hun overheid niet volledig vertrouwen, zal dat niet worden geaccepteerd. Tot dan blijft de bom wel tikken. Luid en duidelijk.

Les: Better call Sjuul

(www.bettercallsjuul.nl)IMG_2345

Vorig artikel
Volgend artikel