Diederik, zullen we er een keer over stemmen?

Voor het eerlijke verhaal moet je nog steeds bij Diederik Samsom zijn. Lees zijn opmerkelijk schrijfseltje in De Volkskrant van gisteren maar eens.

,,Dan wordt een ambitieus Klimaatakkoord een onnodige Klimaatprovocatie. Voortaan spreek ik over een gewone verbouwing”.

Samson baalt er dus van dat het Gezonde Verstand in Nederland zijn klimaatbrouwseltjes niet voor zoete koek meer slikt.

Dus je jaagt eerst miljoenen burgers de stuipen op het lijf met 800 klimaatvoorstellen en je zegt vervolgens “politici maken nu eenmaal graag deel uit van ‘historische doorbraken’. Je geeft de media de schuld van de ophef, terwijl je ondertussen met je trawanten het volk dat geniet van economisch hoogtij een onrustige kerst bezorgt.

Schuimbekkende brievenrubrieken, volgeschreven door schuimbekkende burgers. De communicatie, door jezelf georganiseerd, blijkt een regelrechte ramp. De cijfertjes van het Planbureau voor de Leefomgeving, ik heb je column in De Volkskrant er maar even bijgepakt, ten spijt. De zorgkosten stijgen 35 miljard, het klimaatplan gaat maar twee tot drie miljard euro per jaar kosten en de welvaart gaat komende 11 jaar met 150 miljard omhoog.

Het verbouwinkje betreft slechts de vervanging van benzine- en dieselauto’s, invoering van rekeningrijden, vervanging van de HR-ketels, invoering van gas- en vliegbelasting en 783 andere ideetjes. ‘Even wennen voor iedereen’, zei je VVD-vriend Nijpels en jij hebt het nu over het slopen van een muurtje in je woonkamer en het leggen van nieuw laminaat in de gang.

Wat ook hier weer opvalt dat bij kardinale beslissingen, of het nu gaat om de invoering van de euro of bij dit klimaatgeweld en verspilling, de burger volledig buitenspel is gezet door de bestuurlijke elite.

Zullen we er gewoon een keertje over gaan stemmen?