Wel knuffelen in Brussel en ondertussen intimideert een paranoide dictator het vrije woord

Turkse premier Ahmet Davutoglu knuffelt met Commissievoorzitter Juncker.

Nee, beste Mark, we zijn niet kwaad op je omdat je niet juist handelt en Ebru niet uit klauwen van een dictator probeert te redden.

turkijeWat de Turken doen met Ebru, met kranten, met journalisten is een daad van terreur jegens het vrije woord, het grootste goed in een democratie. Ook genoteerd: jouw zorgen en onze woede over de Turkse oproep tot NSB-gedrag onder de ‘buurmannen’ om criticasters van de Turkse almachtige erbij te lappen.

Argwaan geldt echter voor politici die de afgelopen maanden afspraakjes maakten met machtswellustige idioten in Ankara die misbruik maken van de ellende van vluchtelingen en het Vrije Westen corrumperen.

Vertrouwen daar draait het dus om. Wel knuffelen in Brussel met de Turkse premier Davutoglu, maar ondertussen vertrappen ze daar de grondrechten en alle waarden die met vrijheid te maken hebben.

Daarom, nog een keer: Nooit, nooit, nooit wordt dit Turkije lid van de Europese Unie. Zou Frans Timmermans, die het Nederlands belang en onze democratische waarden als Europees Commissaris dient, dit ook nog eens kunnen bevestigen?