Den Haag heeft boter op het hoofd: Wiebes en De Jonge kunnen vertrekken

Dit kabinet raakt door eigen toedoen in een heftige politieke crisis verzeild. De puinhopen bij het ministerie van Hugo de Jonge (VWS) in het bestrijden van de coronacrisis en de knevelarij van burgers door de Belastingdienst onder toeziend oog van toenmalig staatssecretaris Eric Wiebes in de toeslagenaffaire worden vandaag volledig transparant.

Ook premier Mark Rutte komt voor de vraag te staan of dit kabinet nog geloofwaardig kan functioneren met deze twee ministers in de gelederen te handhaven..

Voor zowel minister Eric Wiebes (Economische Zaken) als voor Hugo de Jonge (VWS) is er geen plaats meer de Trêveszaal. Het is niet alleen de VVD’er Wiebes die boter op zijn hoofd heeft in de Toeslagenaffaire. Bij de Belastingdienst is de afgelopen jaren een giftige slang binnengedrongen en onder verantwoordelijkheid van politici en topambtenaren werden tienduizend Nederlandse gezinnen geruïneerd. Alleen hiervoor zou het kabinet zijn biezen moeten pakken.

Dan de coronacrisis. Hugo de Jonge komt simpelweg kwaliteit te kort om zijn ministerie van Volksgezondheid te leiden. De Groene zet het gezwabber in een onthutsende reconstructie op een rij. Ook als het gaat om het vaccinatieplan is de bizarre conclusie dat Nederland vooralsnog niet klaar is. Hoe is dat mogelijk?

Na vandaag is het aan de Tweede Kamer of er nog een meerderheid is met voldoende vertrouwen is in de twee ministers of dat zelfs het complete kabinet kan inpakken. Als tijdelijk opvolger van De Jonge zou premier Rutte onmiddellijk oud-DSM-topman Feike Sijbesma moeten vragen om orde op zaken te stellen bij het ministerie VWS.