De tijd knaagt

Morgen komt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid met het rapport over de vliegramp MH17. Voor de nabestaanden van de 196 Nederlandse slachtoffers een belangrijk moment.

Zij hebben het recht om te weten wat er precies op 17 juli 2014 is gebeurd toen het vliegtuig op weg naar Kuala Lumpur in de Oekraïne werd neergeschoten. Onder welke omstandigheden voltrok zich een van de grootste drama’s in onze geschiedenis?

Maar komen er morgen en later als het Openbaar Ministerie klaar is met onderzoeken ook antwoorden? Vliegtuigmaatschappijen moeten uitleggen waarom zij wel over het gebied in de Oekraïne vlogen en andere niet. Van diplomaten willen we weten of ze al eerder over informatie beschikten dat er niet boven het gebied gevlogen mocht worden in verband met oorlogsgevaar. Politici moeten uitleggen of ze de robuuste aanpak, zoals die die daags na het ongeluk aankondigden, ook hebben waargemaakt.

En de moordenaars? Waarmee schoten ze? En stonden ze onder regie van Poetin? Was het een inschattingsfout of opzet? De zorgvuldigheid vraagt om gedegen onderzoek. De tijd knaagt. Krijgen de schuldigen ooit nog hun straf?