De Franse slag

Alle (Brusselse) regels moeten worden overtreden, maar kabinet maak alsjeblieft een einde aan de lijdensweg van de KLM!

De fusie met Air France is op een mislukking uitgedraaid. Onze nationale trots dreigt ten onder te gaan aan de Franse puinhopen. De zwakte van de een wordt afgewimpeld op de ander. Met alle consequenties van dien.

Voor onze KLM moet een veilig heenkomen worden gezocht. Waarschijnlijk is de ideale partner te vinden in de Verenigde Staten, waar KLM eerder een succesvolle samenwerking aanging. Met Air France gaat het niet meer lukken. Te politiek, te weinig vertrouwen, te veel de Franse slag.

KLM-topman Elbers verdient alle steun voor zijn pogingen om mee te bewegen met het economische tij. De man is net zo blauw als onze Koning oranje is. Maar gisteren werd duidelijk op welk niveau men is aanbeland met het molesteren van een directeur door Frans schorem.

Genoeg is genoeg. Air France kan het geld dat KLM opbrengt goed gebruiken. Waarom komt de politieke colonne wel in beweging bij de twee Rembrandts, terwijl de Fransen langzaam de zuurstofkraan dichtdraaien van de nationale trots? De ramp voor Nederland en voor ons economisch erfgoed is niet te overzien.

Lessen:
1. Het kabinet kan niet wegkijken als de KLM onevenredig hard wordt geraakt door opgelegde Franse bezuinigingen.
2. Er is sprake van een nationaal belang om Nederland en Schiphol sterk te houden. Dat kan alleen met ook een sterke KLM.
3. De KLM-top moet zich niet laten ringeloren door Parijs en moet zich verzekerd weten van de volledige steun van inspraakorganen, personeel, commissarissen en overheid.

Better call Sjuul (www.bettercallsjuul.nl)

 

Sjuul Paradijs

 

Vorig artikel
Volgend artikel